Informacja o alergenach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz biały, pieprz cytrynowy, pieprz czosnkowy, sól sodowo-potasowa, sól himalajska, sól niskosodowa z magnezem i potasem, sól morska, ziele angielskie, cząber, liść laurowy, liść lubczyku, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, curry, kurkuma, tymianek, rozmaryn, kmin rzymski, czosnek suszony, pomidory suszone, papryka słodka, papryka ostra, laska wanilii, cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, żelatyna itp.

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości:  glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

UWAGA !!!

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

 

NASZE PRZEDSZKOLE OFERUJE SWOIM WYCHOWANKOM CZTERY POSIŁKI DZIENNIE:

- I śniadanie   - II śniadanie - II danie - Zupa

które, realizują 75 % całodziennej racji żywnościowej

Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.

Jadłospis jest zaplanowany dekadowo ( na 10 dni ) i dostępny  dla rodziców na tablicy w przedsionku od strony wejścia do szatni dzieci z grupy VI oraz szatni dzieci z grup I – V.

W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości.

Sami robimy pierogi, kopytka, gołąbki, naleśniki, placki ziemniaczane, kluski leniwe, racuchy, itp., wykonujemy świeże surówki z warzyw tuż przed podaniem, podajemy prawdziwe masło, naturalne jogurty i soki. Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicone i wartościowe, wykonane smacznie jak w domu. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej, otrzymują także herbatkę owocową, miętową lub sok.

UWAGA !!!

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę źródlaną niegazowaną.
 
Zawsze jesteśmy przygotowani na dokładki !!!

to top button